Fortumin vetäytyminen on huono uutinen

Fortumin ilmoitus olla investoimatta jätevoimalaa Saloon on aiheuttanut riemunkiljahduksia eri toimijoissa. Erityisesti sosiaalisessa mediassa riemuitaan nyt siitä, että jätevoimalan kannattajat saivat nenilleen, kun investointia ei tule. Kummallinen on aihe näin suurelle iloitsemiselle, kun ottaa huomioon investoinnin koon ja tiedossa olevat työllisyysvaikutukset. Lisäksi myös Salon kaukolämpöratkaisu on sidottu tähän hankkeeseen.

Osa perustaa iloitsemisensa siihen, että nyt vihdoin kierrätykselle saadaan sen ansaitsema painoarvo. Jo jätelakikin lähtee siitä, että kierrätys on aina ensisijainen keino jätteiden käsittelyssä. Polttolaitos on silti tarpeellinen, sillä merkittävää osaa jätteistä ei voida kierrättää, eikä sitä nykyisten säännösten mukaan saa myöskään ajaa kaatopaikoille.

Kyse ei ole ainoastaan jätevoimalahankkeen kaatumisesta valitusprosessin vuoksi, vaan julkisista hankinnoista ylipäänsä. Mikäli pitkien, ja osin turhienkin, valitusprosessien takia yritykset voivat tuosta noin vaan vetää pois kilpailutuksessa hyväksytyn tarjouksensa, koko julkisten hankintojen rooli muuttuu.

Jäteyhtiöiden hankintarengas on kertonut vievänsä Fortumin vetäytymisen oikeuden ratkaistavaksi. Huolimatta siitä, että valituskierre on jo tullut kalliiksi, tämä on täysin oikea linjaus. Miten käy kunnan hankintojen isossa kuvassa, jos Fortumin vetäytymisestä tulee nyt ennakkotapaus tämän kaltaiselle toiminnalle? Kunnan vika se ei ole, jos yritys alkujaan tarjoaa tuotteensa tai palvelunsa liian halvalla. Toivottavasti hankintarengas ja Fortum pääsevät yhteiseen näkemykseen ilman oikeustaistelua.

Kaupunkimme valoisa tulevaisuus tarvitsee investointeja, se tarvitsee työpaikkoja ja uutta kasvua. Kipeästi se tarvitsee myös ilmapiiriä, jossa jokaista tehtyä päätöstä ja linjausta ei suorilta käsin tyrmätä, haukuta kelvottomaksi ja täysin kajahtaneiden touhuksi. Jokainen meistä on Salon käyntikortti maailmalle.

Julkaistu Salon Seudun Sanomissa 12.5.2017

Kommentit

Jätä kommentti