Sote-soppaa

Salon kaupunginhallitus on antamassa tulevana maanantaina lausuntoaan sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta. Virkamiehen pohjaesitys on kriittinen. Juuri niin kriittinen kuin sen pitääkin olla. Valitettavasti näyttää siltä, että maan hallitus on ajamassa uudistuksessaan täysillä päin seinää.

Valinnanvapauden lisääminen tuskin on yhdenkään puolueen mielestä huono asia. Huonon siitä tekee tapa, jolla sitä on juuri nyt valmisteltu. Julkisten palveluiden pakkoyhtiöittäminen sekä rinnastaminen monikansallisiin terveysjätteihin on käsittämätön linjaus. Suomalaisten verorahat eivät kuulu veroparatiisien tileille, vaan omaan palvelutuotantoomme.

Sote-uudistuksen yhtenä kärkitavoitteena oli terveyserojen kaventaminen sekä syvempi integraatio perus- ja erikoistason palveluiden kesken. Tuomalla huonosti mietitty valinnanvapausmalli mukaan järjestelmään, ollaan tilanteessa, jossa tämänkin hetken palvelujärjestelmä uhkaa pirstaloitua.

Kun tietojärjestelmiä ei ole valmiina, niin miten kukaan voi olettaa tiedon kulkevan eri yritysten välillä yhtään mihinkään? Kiikuttaako diabetesta sairastava ikäihminen laukussaan papereita, joista sitten voidaan lukea taustatietoja? Ja voidaanko yksityinen yritys ylipäänsä pakottaa ottamaan käyttöön ylhäältä saneltu tietojärjestelmä?  Kun Salossa käsittelimme yksityisen varhaiskasvatuksen tuloa, minulle edelleen sanottiin, että yksityinen toimija voi aina valita asiakkaansa. Onko näin sotessakin? Todellisuudessa asiakkaan valinnanvapaus voi kaatua siihen, että yrityksellä on mahdollisuus valita asiakkaansa?

Itse pidän suurena vaarana myös sitä, että pienten terveysasemien olemassa olo sinetöidään tällä päätöksellä loppumaan. Uudistuksessa olevilta sotekeskuksilta vaaditaan niin laajaa palveluvalikkoa, että kovin pienen yksikön pyörittäminen ei ole mahdollista.

Ministeri Rehula sanoo edelleen, että sote tulee ja meidän tulee vain ryhtyä työhön. Henkilökohtaisesti toivon asialle kunnollista aikalisää. Toimeentulotuen siirtoa Kelaan valmisteltiin vuosia ja sekin sakkasi. Nyt puhutaan ihmisten hengestä ja terveydestä. Niillä ei voi leikkiä.

Kommentit

Jätä kommentti