Tasa-arvo muistettava myös digiloikassa

SSS uutisoi, miten jatkossa opiskelijoiden on kustannettava ylioppilaskirjoituksissa tarvittava kannettava tietokoneensa itse. Lukiokoulutus ei ole ollut koskaan täysin maksutonta, sillä oppikirjat on kustannettu itse. Nyt oppikirjojen lisäksi on hankittava myös vähintään kannettava tietokone. Tietojeni mukaan myös tabletin hankintaan kannustetaan, mutta se ei ole pakollista.

Älylaitteet tekevät tuloaan myös perusopetukseen. Opetuksen muuttuessa ja digitaalisten opetusvälineiden tullessa enenevissä määrin mukaan oppilaiden arkipäivään, on meidän muistettava huolehtia siitä, että kaikilla oppilailla on tasavertainen mahdollisuus näitä laitteita käyttää.

Oppilaiden omien älypuhelinten ja tablettien käyttö voi olla perusteltua tilanteissa, joissa välineistöä ei vielä ole pystytty hankkimaan tarpeellista määrää. Tällöinkin on huolehdittava, ettei yksikään oppilas jää ulkopuoliseksi sen vuoksi, ettei näitä laitteita omista. Näitä valitettavia kertomuksia on jo kuulunut.

Suomalaisen peruskoulun kantava ajatus on ollut sen maksuttomuus aivan kaikille lapsille omasta taustastaan riippumatta. Tässä digimurroksessa piilee eriarvoistumisen vaara, mikäli emme pidä huolta siitä, että asianmukaiset opetusvälineet tarjotaan aivan kaikille lapsille. Toisin sanoen tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin on huolehdittava laitteiden hankinnasta, mikäli niitä opetuksessa käytetään.

Maailman kehittymistä me emme voi estää, mutta huolta me voimme kantaa. Meidän on huolehdittava, ettei kenenkään koulutie vaarannu siksi, että varat eivät riitä tarvittavan tekniikan hankintaan.

Myös digitalisaatiossa meidän tulee pitää kaikki mukana.

Kommentit

Jätä kommentti