Utopisia tavoitteita

Salon Seudun Sanomat kirjoitti tänään viimeisessä valtuustossa tehdystä melko merkittävästä talouslinjauksesta, jossa kokoomus, perussuomalaisten ja osan keskustaa tuella ajoi läpi tavoitteen siitä, että Salon pitää pudottaa veroprosenttinsa maksimissaan kuntien keskiarvoon.

Kommentoin asiaa eilen Facebookissa näin: ”

Salon kaupunginvaltuusto teki viimeisessä kokouksessaan merkittävän linjauksen uuden valtuuston elettäväksi. Päätös tehtiin äänestyksellä, jossa puheenjohtajan ääni ratkaisi lopputuloksen, koska yksi penkki oli valtuustossa tyhjänä. Kokoomuksen esityksestä valtuuston vuoden 2018 tuloskorttiin kirjattiin tavoite, jossa Salon veroprosentti saa olla korkeintaan maan keskiarvon tasolla. Käytännössä tämä tarkoittaa veroprosentin laskemista noin prosenttiyksiköllä. Esitys hyväksyttiin porvariston äänin.

Hallituksen maanantaina 15.5.2017 hyväksymässä raamissa veroprosentti ollaan säilyttämässä nykyisellään 20,75 prosentissa ja raami on silti 8,4 miljoonaan pakkasella. Veroprosentin lasku söisi tulopohjaa lisää 7-8 miljoonaa euroa painaen talousarvion ensi vuodelle melkein puolet lisää miinukselle. Mikäli tulopohjasta nauskaistaan tuollainen summa pois, niin on selvää, että leikkauslistat tulevat värittämään valtuustokautta.

Mielenkiinnolla jään nyt odottamaan, että mihin tämä tuloskortin linjaus oikeasti johtaa. Tämä tavoite olisi voinut olla valtuustokauden tavoitteemme, mutta yhden vuoden tavoitteeksi se on vain yksinkertaisesti liian kova.

Mielenkiintoinen linjaus vastuullisen talouspolitiikan airueilta perinnöksi uudelle valtuustolle.”

Asia ansaitsee muutaman lisähuomion, sillä kokoomuskin oli sitten maanantain jälkeen ymmärtänyt, että tavoite on yhdelle vuodelle mahdoton. Tavoite muuttui valtuustokauden mittaiseksi. Lopulta sekin on todennäköisesti utopiaa, sillä seuraavat vuodet näyttävät edelleen alijäämäisiltä. Tällaisen mittaluokan tavoite olisi ollut asia, joka olisi a) pitänyt katsoa rauhassa ja valmistellusti b) päättää sitten yhdessä, jos edellytykset ovat olemassa. Nyt kokoomus pakottaa uuden valtuuston sitoutumaan tavoitteeseen, johon noin puolet ei ole sitoutunut millään asteella.

Tämän päivän sosiaalisen median keskustelussa olen penännyt Sanna Lundströmiltä vastausta siihen, mistä tämä raha otetaan. Toistaiseksi vastaukset ovat sanahelinää tavoitteista, eikä mitään konkreettista ole olemassa. Talouskasvu ei ratkaise tulopohjan vähentämisen ongelmaa valtuustokaudessa, vaikka ura nousujohteinen onkin. Tällä hetkellä tuntuu, että tavoite oli helppo heittää esiin, mutta kukaan ei oikeasti ole miettinyt, mitä sitten tehdään, kun tavoite on asetettu. Kysyn nyt edelleen, mistä Salon kokoomus aikoo leikata, jotta veroprosentin pudotus saadaan kurottua umpeen?

Kommentit

Jätä kommentti