Puheenjohtajan kupla?

Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, loikkari Jorma Elovaaraa suomii tänään Salon Seudun Sanomissa nimeltä mainitsemattomia puolueita politiikan teosta kuntapolitiikassa. Pitäisi kuulemma olla olemassa Salo-puolue, joka kykenisi tekemään päätöksiä. En voi olla tulkitsematta piikin liittyvän eritoten Elovaaran entiseen kotiin SDP:een ja ehkäpä omaan persoonaani, joka tuntuu olevan hänelle todella vastenmielinen. Minut on valittu valtuustoon sosialidemokraattisen puolueen edustajana. Puolue on luonut minulle edellytyksen ja tilaisuuden toimia niissä tehtävissä, joita nyt saan hoitaa. Tämä on minulla aina kirkkaana mielessä, toisilta se pääsi matkalla unohtumaan.

En tiedä, missä kuplassa puheenjohtaja on elänyt, kun kuluneella valtuustokaudella olemme kirineet kiinni yli 40 miljoonan alijäämää ja teimme viime vuonna ylijäämäisen budjetin. Tuhlaamiseen meillä ei silti ole varaa, mutta kyllähän tässä on päätöksiä saatu aikaiseksi. Ja suurimmaksi osaksi vielä yhteistyössä. Nähdäkseni nyt on suunnitelmallisemman rakentamisen aika, eikä lyhytnäköisten säästöpäätösten.

Eri mieltä ollaan oltu kysymyksistä, jotka ovat poliittisia tai sitten aluepoliittisia. Isot poliittiset kysymykset kuten nyt vaikka subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen, jakavat puolueet ihan valtakunnan tasollakin kahteen leiriin. Miksi tilanne olisi meillä toinen? Vuonna 2012 SDP oli muiden muassa tekemässä henkilöstön lomautuspäätöstä. Tästä oppineena emme olleet valmiit enää toiseen kierrokseen. Toisilla tämä oppi kesti vielä vuoden pidempään, mutta nyt kukaan ei enää edes puhu siitä. Toisaalta Pajulan koulun halusivat lakkauttaa eri tahot kuin Rekijoen koulun.

Viime kevään sopeuttamisohjelma lyötiin kiinni, kouluverkkoa lukuun ottamatta, yksimielisesti. Talousarvioon tekemämme lisäysesitykset olivat yhteensä noin miljoona euroa ja lopusta 360 miljoonasta oltiinkin sitten yksimielisiä. Eli noin 0,2% oli miltei kaataa Salon talouden. Hei apua! Ei kai se nyt tästä voi olla kiinni.

Mitä muuta sitten ollaan tehty yhteistyössä? Elinkeinopolitiikka on ollut meillä puolueiden yhdessä hyväksymää linjanvetoa, jossa ei kyllä ole kukaan irtaantunut. Työllisyyspolitiikka on varmasti ollut meidän puoleltamme hyvin aloitteellista, mutta sen edistämisessä ovat olleet mukana ihan kaikki ryhmät. Aluesairaalan kehittäminen on ollut loppuviimein yhteistyössä tehtyä. Mieleeni tulee melko vähän täysin riitaisia asioita. Investointeja tehdään yhteisellä halulla. Riittäähän näitä.

Lopuksi on pakko todeta, että luottamustoimia hoitaessa tärkeintä on oman puolueväen tuki. Ilman sitä olisi käytännössä mahdoton toimia. Sen jälkeen tulevat muiden puolueiden ja virkakoneiston kanssa muodostetut yhteistyökuviot. Siitä, päästäänkö näitä kuvioita ikinä rakentamaan, päättävät viime kädessä äänestäjät neljän vuoden välein. Seuraavaksi ensi keväänä.

 

Kommentit

Jätä kommentti