Yksityistämisestä väittelemässä

Antero Leppäsen Facebook-seinällä on pari päivää keskusteltu varhaiskasvatuksen yksityistämisestä. Keskustelun tuoksinassa Kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja päätyi toteamaan, että onneksi emme kaikki ole demareita. Melko yksioikoista, jos keskustelusta ainoana asiana päässä liikkuu tuollainen ajatus. Keskusteluhan oli siellä seinällä ihan fiksua ja tasokasta, kahden ideologian väittelyä ja kumpikaan ei anna periksi omasta kannastaan.

Minä en ole juuri koskaan vastustanu yksityisten palvelutuottajien tuloa siksi, että olisin vain periaatteesta niitä vastaan. Minä olen vastustanut niitä siksi, että todellisista kustannussäästöistä tai palvelun laadun paranemisesta ei ole luotettavaa näyttöä. Näin kävi esimerkiksi Taitoan kanssa. Kun sitä muutama viikko sitten kysyin, vastaus oli, että varmuudella ei voi sanoa kustannussäästöä tulleen. Ollaan ehkä onnistuttu karsimaan kustannusten nousua, mutta sitä olisi pystytty tekemään omassakin organisaatiossa. Palvelun laatu ja toimivuus riippuu varmasti siitä, keneltä asiaa kysytään.

Yksityisten palvelutuottajien tulossa kuntamarkkinoille isona ongelmana näen sen, että ne voivat edelleen kuoria kermat kakusta ja jättää kuivemman osan kunnan pureskeltavaksi. Tämä on kertaalleen Salossakin porvarileiristä myönnetty, että yksityisellä on vapaus valita asiakkaansa. Kun kerran näin on, niin miksipä ei yksityinen ottaisi juuri sitä osaa lapsia hoitoonsa, joka on kaikken halvinta: kokopäivähoitoa arkipäivisin tarvitsevia 3-6 vuotiaita lain sallimalla henkilöstö mitoituksella. Ja nämä lapset ovat tietysti niitä, jotka eivät tarvitse erityistä tai tehostettua tukea. Kunnalle jää siis hoidettavaksi se osa päivähoidosta joka on kallista ja vaatii erityisiä järjestelyitä: vuorohoito, osapäivähoito ja tehostetun ja erityisen tuen tarpeessa olevien lasten hoito. Kysyn vaan, voiko tällöin vertailla kustannuksia? Yksityisten tulo olisi täysin hyväksyttävää, ilman nokan koputtamista, jos ne toimisivat samoilla ehdoilla kuin kunnallinenkin puoli. Ja todellisesta yksityisestähän ei tässäkään ole kyse, kun toiminta on vahvasti yhteiskunnan kautta subventoitua.

Näen, että valinnanvapaus toteutuu heikosti silloin, kun todellista mahdollisuutta ei kaikilla perheillä ole valintaa tehdä. On tuhra elää valinnanvapauden hekumassa, kun jo valmiiksi tiedetään osan perheistä jäävän tämän vapauden ulkopuolelle.

Jos demariuden pahin ydin on siinä, että vaatii yhdenvertaisuutta ja kustannustietoisuutta, on ydin varsin kelpo.

 

ps. SSS mielipidepalstalla kirjoitteleva VTM on melkoinen veijari. Esittää tarpelliseksi tehdä isoja innovaatioita, mutta oma iso innovaatio on haukkua poliittista vasemmistoa. #respect Se oli muuten Kokoomus, joka viimeiseen saakka vastusti peruskoulua, jonka VTM nostaa esille isona innovaationa.

 

Kommentit

Jätä kommentti