Hame ja housut

Edellinen tekstini käsitteli äitiyttäni ja siihen liittyviä kysymyksiä suhteessa uran luontiin. Tämä liittyy läheltä liipaten samaan aiheeseen.

Demokraatin toimittaja tiedusteli asiaa minulta aivan ensimmäisenä huhtikuun alussa. Nimittäin sitä, nouseeko ikäni ja sukupuoleni esteeksi mahdolliselle valinnalleni, koska puheenjohtaja Urpilainen on vain muutaman vuoden minua vanhempi ja naisia olemme molemmat. Sittemmin olen kuullut saman ihmettelyn muutamassa eri muodossa mm. voiko puoluetta johtaa kaksi naista, tai jos tulen valittua, miten puoluejohdon sukupuolijakauma tasapainotetaan.

Kuten äitiyteenikin liittyvät kyselyt, haluan ymmärtää huolen, jota kysyjät kantavat. Puolueen johtotehtävistä tulee löytyä henkilöitä, joihin jäsenet voivat samaistua ja kokea olevansa lähellä. Mutta rohkenen epäillä, että kahden miehen ollessa kyseessä, kukaan ei edes epäilisi, mitä lopputuloksena syntyy. Puoluejohdon profiilin tulee kattaa paljon muutakin kuin vain sukupuolinen tasa-arvo. Jäsenistömme ei ole muutoinkaan homogeeninen joukko.

Sukupuoli ei tee kenestäkään hyvää tai huonoa johtajaa. Meille on luotu käytäntöjä, jotka takaavat sen, että molempia sukupuolia on tasa-arvoisesti edustettuna mm. kunnallisissa luottamustoimielimissä. Vähintään 40% on  oltava molempia sukupuolia päättämässä. Tämä ei kuitenkaan ole poistanut tosiasiaa, että valtakunnallisesti enemmistö ykköspaikoista on edelleen miesten hallussa.

Lähtökohtaisesti kaikissa valinnoissa tulee ensisijaisesti miettiä valittavan henkilön pätevyyttä ja sopivuutta tehtävään, eikä hänen sukupuoltaan. Mikäli halutaan miettiä sukupuolijaon tasapainottamista, niin tulee ottaa huomioon, että puoluejohtoon valitaan lisäksi kolme varapuheenjohtajaa sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja. Edellämainittujen ohella myös eduskuntaryhmän puheenjohtajalla, ministereillä ja muilla eturivin toimijoilla on paljon näkyvyyttä jäsenistöön päin.

Asenteet istuvat välillä vahvassa, mutta onneksi ne koko ajan muuttuvat. Sen, onko tulevalla puoluesihteerillä kaksi lahjetta vai hame, ratkaisevat puoluekokousedustajat. Toivottavasti aivan muiden ominaisuuksien perusteella.

 

Kommentit

  1. Toistan aikaisemman sanomani. Tuo esille se, että sinulla on tahtoa, taitoa ja elämänkokemustakin hoitamaan puoluesihteerin tehtävät.
    Nyt ei todellakaan laiteta sitä ”kynttilää vakan alle” vaan anna kuulua oma osaamisesi ja varmuutesi toimia meidän kaikkien parhaaksi.

Jätä kommentti