Harry Potter, noidat ja politiikka

Sainpa sitten elää poliittisesti elämäni kummallisimman päivän. Hallituksen puheenjohtajiston ulostulo Osaamiskeskuksesta ja Hyperloopista ovat virittäneet vilkkaan keskustelun. Argumentointi on kulkenut aivopesusta(jonka kaupunginjohtaja Rantakokko on suorittanut) aina Harry Potteriin. Lisäksi olen saanut huomata valtavan salaliiton, joka meillä kolmella naisella on keskenämme ja ilmeisesti virkamiesjohtokin on tähän sekaantunut. Osa katsoo ilmeisesti liikaa poliittista draamaa. Tosin Salonkin elämästä voisi saada tosi-tv-sarjan, jonka yhtenä elementtinä pitäisi ehdottomasti olla takahuone, jossa petetyt voivat käydä itkemässä pahoja noitia.

Haluan avata nyt muutamalla sanalla omaa ajatteluani Osaamiskeskuksesta.

Ihan aluksi korostan, että en näe Osaamiskeskusta vastaisena kaupungin palvleutuotannon kanssa. Päinvastoin. Onnistuessaan keskus nimenomaan varmistaa sitä, että meillä on jatkossakin mahdollista ylläpitää palveluita. Riittävä työpaikkojen lisääntyminen on ainoa keino siihen, että kaupungissa päästään eroon jatkuvista leikkauslistoista. Jos kaupunki ei tee mitään, on aivan taattua, että kaupunginjohtaja tekee jatkossakin sopeuttavia talousarvioesityksiä.

Työmarkkinatuen kuntaosuutta maksetaan Salossa tänä vuonna noin viisi miljoonaa. Siis samaa suuruusluokkaa oleva summa kuin Osaamiskeskukseen esitetään sijoitettavaksi. Erona on, ettei kuntaosuutta maksamalla ainakaan tule yhtään työpaikkaa. Sitä maksamalla ei myöskään huolehdita yhdenkään työttömän hyvinvoinnista tai työkuntoisuudesta. Sitä vain maksetaan, koska valtio on näin määrännyt. Kaupunki panostaa jatkuvasti lisärahaa työllisyyden hoitoon. Tämä on hyvä. On kuitenkin rehellistä myös myöntää, että aitojen työpaikkojen syntyminen on ainoa tie ulos näistä työttömyysluvuista. Epärehellistä on väittää, että pelkillä työllistämistoimilla tämä asia ratkeaa.

Onpa argumentoinnissa on ollut sekin vivahde, että Osaamiskeskittymän myötä heittelle jäävät niin lapset kuin vanhuksetkin. Kysyn vain, miksi jäisivät? Eikö kaupungin taloustilanteen paraneminen, verotulojen lisääntyminen nimenomaan mahdollista näidenkin palveluiden entistä paremman kehittämisen ja laadun? Vai syntyykö vastakkainasettelu siitä, että osa äänestäjistä todennäköisesti ajattelee palveluiden ja kehityshankkeiden olevan vastakkaisia. Kun sen sijaan pitäisi ajatella niin, ettei palveluita voida kehittää ilman rahaa.

Olen vakaa kunnallisen palvelun sekä oman työväen puolustaja. Silmien sulkeminen siltä, että Salo on edelleen kuopassa ja kaipaa kipeästi uutta nousua, olisi kuitenkin falskia. Minä haluan turvata hyvinvoivan kunnan jatkossakin. Siksi on välttämätöntä kehittää ja satsata tulevaisuuteen. Virheet voi välttää, jos ei tee mitään. En kuitenkaan halua herätä viiden vuoden päästä pohtimaan, what if?

Suosittelen muuten politiikkaan lähtemistä kaikille niille, jotka haluavat laittaa itsensa julkiseksi maalitauluksi ja alttiiksi arvostelulle. Se opettaa paljon.

Kommentit

Jätä kommentti