Itkun jälkeen tulee aina ilo

Torstaina se sitten rysähti. Odotettu? Pelätty? Yllätys? Pommi, joka vaikuttaa meihin kaikkiin salolaisiin, kaikkiin suomalaisiin. Nokia ilmoitti suurista irtisanomisista, jotka maailmanlaajuisesti koskevat noin viidennestä koko yrityksen työntekijöistä. Salossa ainakin 850 henkilöä saa lähteä, mutta päivän lehti kertoi luvun ehkä jopa kasvavan.

Salon kaupungin hyvinvointi on perustunut Nokiaan. Muistan opiskeluajoilta puheet, joissa aina korostettiin, että niin kauan Salolla ei ole hätää, kun Nokian toimitusjohtaja on suomalainen. Kuinkas kävikään. Kallasvuon jälkeen valittu Elop tulee ja saneeraa koko tehtaan kiinni. Sinänsä en usko toimitusjohtajan kansalaisuudella olevan asiaan vaikutusta, koska  yrityksen ongelmat ja haasteet ovat syvemmällä kuin johtajan persoonassa.

Viimeisen muutaman vuoden aikana olen lukenut yhden jos toisen arvion älypuhelimista. Monessa testissä Nokian puhelin on puuttunut kokonaan, koska sillä ei ole ollut tarjota puhelinta, josta olisi ollut vastusta kilpailujoiden puhelimille. Apple ja Samsung ovat porskuttaneet ohi. Piste. Jään odottamaan seuraavaa askelta.

En halua vaipua epätoivoon ja ajatella, että tämä oli nyt tässä. Minulla olisi kaikki edellytykset löytää itseni synkkäilemästä sohvan nurkasta. Jos asiat eivät muutu, syyskuussa siirryn pitkäaikaistyöttömien kasvavaan joukkoon, talomme on ollut myynnissä pitkään jne. En kuitenkaan aio. Olen vakuuttunut siitä, että elämä näyttää vielä valoisemmatkin kasvonsa.

Kyllä myös Salon kaupunki tästä nousee, mutta kasvuun tarvitaan uusia eväitä. On mietittävä tarkkaan, minne rakennemuutostukia ohjataan, jotta ne menevät oikeasti työpaikkojen luomiseen, eivätkä sellaisiin investointitukiin, jotka eivät paranna työllisyyttä. On huolehdittava siitä, että työnsä menettäneet eivät putoa kelkasta, vaan säilyvät työkykyisenä.

Kun Sakari Kiuru piti puoluekokouksessa kiitospuhettaan uusien kunniajäsenten kutsumisen jälkeen, hän totesi, että haaste sanan käyttäminen pitäisi kieltää. Pitäisi puhua ongelmista. Nyt meillä on ongelma. Minä uskon, että me ratkaisemme tuon ongelman. Sateen jälkeen paistaa aina aurinko.

Kommentit

Jätä kommentti