Kokoustunnelmia

SDP:n 43. puoluekokous on käyty. Laulua, naurua ja suuria päätöksiä. On ikävä todeta, että henkilövalinnat veivät huomion niin, että loppujen lopuksi osa alotteista siirrettiin jatkovalmisteluun ja valtuuston käsiteltäväksi. Uusi puoluesihteeri Paananen täytti saappaansa heti valintaansa seuraavana päivänä, kun hän eilen illalla osansa kantoi vaikeassa tilanteessa.

Perjantain kokouspäivä keskittyi henkilövalintojen ympärille. Puheenjohtaja ja puoluesihteeri vaalissa ei ollut jännitystä, mutta tunnelmaa sitäkin enemmän. Jutta hurrattiin kolmannelle kaudelleen ja edessämme seisoi vahvempi nainen kuin ikinä. Puoluesihteerivalinnasta mieleen jää ehdokas Antti Jehkosen tunteikas esittely.

Jännitysnäytelmä koettiin sitten varapuheenjohtajavaalissa. Eero Vainion nousu varapuheenjohtajaksi, suurelle yleisölle täydestä tuntemattomuudesta, on hieno saavutus. Eero ja Eeron tiimi tekivät kampanjaa suurella sydämellä ja onnistuivat tavoitteessaan. Krista Kiuru ja Antti Lindtman täydentävät puheenjohtajiston ja Pia Viitanen tuo kokemuksen ääntä valtuuston puheenjohtajan roolissa. Puheenjohtajisto on nuori, mutta ikäänsä nähden kokeneita konkareita. Onnea ja voimia koko johdolle valinnasta!

Tulin itse valituksi puoluehallitukseen. Kiitos luottamuksesta erityisesti omalle piiriryhmälle. Varsinais-Suomesta saan mukaani Pasi Aholan. Puoluehallituksen keski-ikä tipahti myös rajusti. Olen tyytyväinen, että nuoret miehet ovat raivanneet tiensä puolueen johtopaikoille. Nuorten naisten marssi alkoi Hämeenlinnasta. Oikeastaan koko sukupolven vaihdos lähti liikkeelle 2008. Aika oli nyt kypsä näinkin radikaalille muutokselle ja nuorentamiselle. Kokemustakin tarvitaan ja sitä tuovat hallituspöytään  mm. Maarit Feldt-Ranta sekä Anneli Kiljunen.

Hallituksen valinnasta etsitään aina sopua, jotta sekä alueellinen että sukupuolijakauma voidaan ottaa paremmin huomioon. Tällä kertaa sopua ei meinannut löytyä, mutta Lapin piiri tyytyi lopulta kompromissiin ja luopui paikastaan hallituksessa sekä saaden edustajansa valtuuston varapuheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajat ovat myös läsnä hallituksen kokouksissa. Joku on sosiaalisessa mediassa ollut sitä mieltä, että vasta hallituksestakin äänestäminen on todellista demokratiaa. Totuus on kuitenkin, että silloin alueellinen ulottuvuus kärsii.

Kuten alussa totesin, olen hieman harmissani siitä, että asiakysymysten käsittely oli jätetty lähes kokonaan lauantain savotaksi. Kun tähän lisätään se, että kokouksessa ei ollut valiokuntia, niin lopputulos oli mitä oli. Läpeensä huono ei tämä kokeilu ollut, mutta hiomista olisi ollut paljon. Nyt kokeillun järjestelmän ja vanhan hyvän järjestelmän sekamuoto olisi ehkä toimiva. Aikataulu petti ja pahasti, eikä sille voi tehdä muuta kuin ottaa opiksi.

Asiakysymyksistä päätettäessä monet ryhmät olivat kollektiivisesti poistuneet paikalta. Ymmärrän tämän pitkämatkalaisten osalta, sillä junat ja lentokoneet eivät odota puoluekokousedustajiakaan. Varsinais-Suomen kokousdelegaatio oli paikalla Työväenmarssiin saakka.

On jotenkin tyypillistä liikkeessämme, että tilanteesta päästiin loppuviimein syyttämään paikallaolijoita tilanteen hyväksikäytöstä itseään miellyttävien päätösten tekemiseksi. Emme me voi kantaa vastuuta siitä, jos osa piireistä on poistunut paikalta. Salissa vallitsi kuulemma anarkia ja paikalla olivat vain liikkeemme radikaalit. Kiva tietysti kuulua tähän porukkaan, vaikka olen aina pitänyt itseäni toisenlaisena.

En tiedä, olisiko esimerkiksi translain uudistamista koskevan aloitteen äänestyksessä käynyt toisin, jos paikalla olisi ollut enemmän porukkaa. Epäilen. Oman delegaationi voidaan katsoa edustavan kattavasti eri ikäryhmiä ja taustoja ja enemmistö äänesti lainsäädännön muuttamisen puolesta. Sarita Niemen puheenvuoro torstaina avasi asiaa niin hyvin, että epäilijöidenkin olisi pitänyt ymmärtää, mistä on kyse.

Kirkon erottaminen valtiosta on jo mittaluokaltaan toinen kysymys ja on ymmärrettävä, ettei siitä tule päättää noin vain aloitevastauksen pohjalta. Tässä kohdin olisi myös puoluehallituksen alkuperäisessä lausunnossa ollut parannettavaa. Asiaa lähdetään nyt selvittämään. Tämän aloitteen käsittely johti myös siihen tilanteeseen, mihin nyt päädyttiin. Sinänsä puoluesihteerin esittämä ratkaisu solmun avaamiseksi ja alotteiden jatkokäsittelytavaksi oli ainoa oikea. Nyt on vain pidettävä huolta, että puoluekokousedustajat saavat oman äänensä kuuluviin. Ja tämähän luvattiin.

Rankka kokous on takana ja mieleenpainuvin hetki, Nuorison marssi varapuheenjohtajavalinnan jälkeen, videona täällä.

 

 

Kommentit

Jätä kommentti