Laki, moraali ja sopimus

Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtajan siirtyminen Keskustan ryhmään on viikon paikallispoliittinen uutinen. Siirto paitsi muuttaa puolueiden voimasuhteita, se myös vääristää vaalien jälkeen sovitun paikkajaon. Puhelin on viime päivät soinut ahkeraan monelta suunnalta. Palaute on kaikkineen ollut sama: syvää paheksuntaa. Samalla olen itse saanut valtavasti voimaa näistä puheluista. Kiitos siitä!

Keskustan ryhmäjohtaja Timo Lehden mukaan asiassa ei ole mitään epäselvää, eikä asia ole missään tekemisissä muun päätöksenteon kanssa. Lehti on ilmaissut, että voimasuhteiden muuttuessa valtuuston puheenjohtajuus kuuluisikin heille. Tämä logiikka pettää heti alkuunsa, sillä vaalitulosta ei loikkaus ole muuttanut mihinkään. Aivan sama olisi, jos Perussuomalaiset tulisivat vaatimaan hallituksen puheenjohtajuutta eduskuntavaalien tuloksen perusteella.

Kolmentoista hengen ryhmälle toki voisi kuulua valtuuston puheenjohtajuus, jos näin olisi sovittu. Näin ei ole kuitenkaan tehty. Päivänselvää on, että tuon kokoiselle ryhmälle ei ainakaan kahta puheenjohtajan paikkaa valtuuston kuulu. Näin ei ole tehty edes kepun hallitsemalla Somerolla. Lisäksi valtuuston puheenjohtajuuteen oli sidottu muutama muukin luottamustoimipaikka. Olen esittänyt Timo Lehdelle kysymyksen: kuka lähtee ja miten asia korjataan? Vastaus on edelleen saamatta. Keskustalla on nyt paikka miettiä, miten he toimivat. Olisi kuitenkin varsin omituinen ratkaisu uhrata oman puolueen uskollinen soturi loikkarin edessä.

Valtuuston puheenjohtaja Elovaara vetoaa omissa kommenteissaan lakiin. Mihin muuhun hän vedota voisikaan, sillä kyse on nyt moraalista. Järjestelmän hyvin tuntevana konkarina hän tietää kyllä varsin hyvin saaneensa paikkansa SDP:n kunnallisjärjestöltä, oman työväenyhdistyksensä tuella. Yritys haudata puoluepolitiikka taustalle on epäonnistunut limbo jo syntyessään. Samoin piiloutuminen kaupungin talouden kuntoonlaittamisen taakse. Siihen hänellä olisi ollut aikaa jo vaikka kuinka.

Timo Lehti/keskustaryhmä ajattelee todennäköisesti, että asia voidaan haudata hiljaisuudessa ja kaikki jatkuu ennallaan. Näin asia ei kuitenkaan ole. Kaupungin merkittävien päätösten läpiviemisessä luottamus on avainasemassa. Juuri nyt luottamus horjuu todella kovasti, eikä se palaudu, mikäli keskustasta ei ole tule vastaantuloa. Heillä oli mahdollisuus myös jättää loikkari ottamatta. Valinta tehtiin ja nyt siitä valinnasta pitää kantaa vastuu. Kyse on nyt valtuuston puheenjohtajan moraalista, keskustan moraalista ja myös muiden ryhmien moraalista.

Tämän valtuustokauden päätöksentekoa katselleet tietävät varsin hyvin, että enemmistön hakeminen sekä kaupunginhallituksessa että -valtuustossa on pienten purojen keräämistä. Ryhmät hajoavat usein ja nyt syntyvä kokoomuksen ja keskustan yhden äänen valtuustoenemmistö tuskin selviää hengissä tärkeitä äänestyksiä. Fakta on, että jatkuessaan tämä epäkorrekti tilanne tulee vaikuttamaan päätöksentekoon. Sen minä jo tiedän. Samalla tullaan siunanneeksi uusi maan tapa, jossa luottamustoimipaikat voi säilyttää itsellään, vaikka vaihtaisi puoluetta kuin sukkia.

Lopuksi siteeraan itseäni:”Keskustapuolue on varmaan juuri nyt todella iloinen, mutta kannattaisi muistaa, että joskus se voi omakin sauna palaa.”

 

 

Kommentit

Jätä kommentti