Lyhyt kooste valtuustosta

Olen tarkoituksella jättänyt viime torstain budjettivaltuuston kommentoinnin tekemättä. On kuitenkin varmaan hyvä tuoda esiin omat näkemyksensä esiin ennen joulutaukoa. Minut kirvoitti kirjoittamaan Honkanen, joka blogissaan syytteli vihrevasemmistoa kiukuttelusta, kun omat tavoitteet eivät edenneet. En minä muista kiukutelleeni, tosin olen pettynyt edelleen tiettyihin linjauksiin. Ja kuten Honkanenkin hyvin tietää, osa hallituksen esityksistä kaatuu valtuuston arvaamattomaan hajoiluun.

Olen iloinen poliittisen keskustelun palaamisesta valtuustoon. Ennustan, että loppukautena nähdään seuraavat erät Lehti/Karnisto -kaksintaisteluista. Olipa tunnelma jo niin katossa, että keskustan riveistä huudettiin tasavallan presidenttiä apuun pistämään niskoitteleva demariryhmyri kuriin.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi budjetin, jonka jo ennakkoon tiedetään olevan riittämätön. Joko oikeiston on lähdettävä merkittäviin heikennyksiin palvelutuotannossa tai olemme tekemässä lisätalousarviota ennen kesää. Pahimmat käpit ovat opetuksen ja sotepalveluiden talousarvioissa, joissa vajetta on molemmissa miljoonia. Valtuusto oli yksimielinen lähes koko budjetista, sillä vihervasemmiston esitysten yhteissumma ei yltänyt edes miljoonaan.

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja syytti meitä ryhmäpuheenvuorossaan politikoinnista. Poliittisessa järjestelmässä on vaikea olla tekemättä politiikkaa. Jos SDP:n pitäisi olla Salossa eri mieltä kuin valtakunnassa, niin pidän tilannetta puoluepoliittisesti kummallisena. En minä halua Salossa rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta tai korottaa soten palvelumaksuja vain siksi, että se toisi jotain harmoniaa puolueiden välille kotikunnassa. Jos periaatteistaan pitäisi luopua, niin eikö sitä voi sitten vaatia muiltakin?

Minä totesin ryhmäpuheenvuorossani nyt alkavan opposition puheenvuorojen, kun hallitus oli puhunut. Tämä toteamus johtuu siitä, että kaupunginhallituksen useissa äänestyspäätöksissä on selkeästi taustalla neuvottelut porvaririntaman kesken. Tämä näkyy siinä, että äänestyksiin mennään ilman minkäänlaisia neuvottelupausseja ja yhteinen sävel löytyy heti. Lisäksi Timo Lehden ja Marjatta Hyttisen puheenvuorot olivat kuin samasta pankista ammennettuja. Meillä on selkeä poliittinen erimielisyys ja tämä sallittakoon. Emme me demareina ole mitään oppositiopolitiikkaa rakentaneet. Olemme vain tietyistä linjauksista eri mieltä porvaririntaman kanssa. Siihen meillä on kai täysi oikeus.

Erityisen iloinen olen siitä, että valtuusto päätti varhaiskasvatuslain muutosten aikaansaamien toimenpiteiden tuomisen valtuuston käsittelyyn. Kiitos siitä! Lisäksi työhyvinvointiin saatiin parin äänestyksen jälkeen edes jonkinlainen siedettävä kompromissi Keskustan liittyessä vihervasemmiston rintamaan.

Kaikkiaan valtuusto ei siis ollut mitenkään kovin erimielinen asioista. Mittasuhteet, ne mittasuhteet. Ensi vuonna prosessiin tulee keskittyä, jotta vältytään typeriltä väärinkäsityksiltä ja ehkä jopa saadaan kokous lyhyemmäksi.

Tähän paikkaan joulutauko on enemmän kuin paikallaan. Ja hei, me ollaan Lehden Timon kanssa ihan hyvissä väleissä, eikä mitään sotaa ole käynnissä. Kiitin jopa valtuuston jälkeen virkistävästä haastamisesta. Olisi saanut vähän vielä jatkuakin. Hyvää Joulua siis Timolle!

 

 

 

Kommentit

Jätä kommentti