Nollasummabudjettia ja arvovalintaa

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi Salon sairaalan synnytysosastolle määräaikaisen jatkoluvan vuoteen 2017. Uutinen on hyvä salolaisten synnyttäjien, osaston työntekijöiden ja lastenosaston kannalta, mutta kuntapäättäjänä asialla on toinenkin puolensa, joka ei ole yhtä valoisa.

Synnytysten jatkuminen tarkoittaa tänä vuonna 700 000 euron lisäkustannuksia ja ensi vuodelle 1, 2 miljoonaa. Koko lisäkustannus kaatuu Salon kaupungin maksettavaksi. Tämä summa pitää siis kaivaa esille jostain muualta, koska budjetin kanssa pelataan nollasummapeliä. Sopeutustarve on tällä hetkellä 10 miljoonaa euroa(jaettuna kolmelle vuodelle) ja tämä lisälasku päälle puhutaan siis liki 12 miljoonan potista. Mistä tämä sitten otetaan?

1,2 miljoonaa riittää seuraaviin toisilleen vaihtoehtoisiin menoihin:

* 24 sosiaalityöntekijän palkkaan(vuosikustannus 49 000 €/hlö)
* 32 perhetyöntekijän palkkaan (vuosikustannus 37 000 €/hlö)
* viiden kolmiopettajaisen alakoulun ylläpidon vuosittaisiin kustannuksiin. (Kouluverkkoselvityksessä neljän alakoulun lakkauttaminen olisi tuonut maksimissaan 930 000 € säästöt)
* ylläpitää yhdeksän kuukautta kaupungin koko nuorisotoimea, kun vuosikustannukset ovat bruttona 1, 59 miljoonaa euroa.
* maksaa yli kymmenen(10,9) vuotta avustuksia urheiluseuroille, mikäli avustusten euromäärä säilyy nykyisessä 110 000 eurossa.
* koko lähikirjastoverkon ja molempien kirjastoautojen ylläpitoon vuodeksi.
* 24 vuoden nuorten kesätyöllistämistukeen yrityksille.
* torialueiden ylläpito 14 vuoden ajaksi(kustannus 81 500 €/vuosi)
* päiväkotien ja liikuntapalveluiden kiinteistöjen puhtaanapitoon vuodeksi, jos tilat säilyvät nykyisellään.
* yksityistieavustusten maksamiseen 3, 5 vuoden ajalle, jos avustussumma pysyy tämän vuoden tasolla(331 370€)

Kommentit

  1. Täysin ymmärrän. Pakko tehdä rankkojakin päätöksiä. Olen ajanut synnärin ja lastenosaston asiaa pitkään. Toivon edelleenkin että asia järjestyisi mutta, ymmärrän täysin että vaakakupissa painaa em asiat. Erityisesti tällä hetkellä ennaltaehkäisevään perhetyöhön täytyy satsata, myös nuoreiin ja vanhuspalveluihin. Saija, viisautta päätöksentekoon. Katja

  2. Jospa jätetään se kiertoliittymä tekemättä, minkä kustannusarvio oli n.800 000€. Se on ihan turha kustannus verrattuna siihen että synnytys ja lastenosasto jää Saloon, eikö? Vai onko se kiertoliittymä jo jätetty pois suunnitelmista? Näin kuntalaisena ajatellen kummasta olisi minulle hyötyä, niin synnytysosastosta, kun Salossa tulee muuten käytyä niin harvoin, niin minulle on ihan sama onko liittymää vai ei? Päinvastoin, v….ttaa nuo Halikossa olevat ympyrät!
    Lisäksi tarkistuttaisin it-osastolta että voisiko fonttikokoa pienentää tai sarakkeita kunnan lähettämissä laskulomakkeissa, usein nimittäin tulostuu ylimääräinen sivu. Paperia menee nyt hukkaan. Pienistä virroista tulee iso joki.
    Tietty vielä nuo kunnan työntekijät, että onko tarkistettu että ei ole päällekkäistoimintoja?

  3. Kiitos kommenteista. Uskon, että tämä asia etenee synnärin kannalta positiiviseen lopputulokseen. Halusin vain tuoda esille erilaisia kohtia budjetista, joihin sama raha voidaan käyttää. Saadakseni itselleni lisätietoa ja jakaakseni sen myös muille, lähdin tätä avaamaan. Koska leikkauksia on tehty jo paljon, yksikään ei ole enää mikään pikkujuttu. Mutta meidät on valittu asioista päättämään ja siitä lähdetään eteenpäin.

  4. Täysin ymmärrän. Pakko tehdä rankkojakin päätöksiä. Olen ajanut synnärin ja lastenosaston asiaa pitkään. Toivon edelleenkin että asia järjestyisi mutta, ymmärrän täysin että vaakakupissa painaa em asiat. Erityisesti tällä hetkellä ennaltaehkäisevään perhetyöhön täytyy satsata, myös nuoreiin ja vanhuspalveluihin. Saija, viisautta päätöksentekoon. Ja voimia.Katja

  5. Katja kirjoitti, että ennakoivaan perhetyöhön täytyy satsata. Olen ehdottomasti samaa mieltä, ja haluan muistuttaa että juuri sitä tehdään synnytysosastolla päivittäin. Mitä paremmat valmiudet nuorilla perheillä on kotiutua lapsensa kanssa, sitä vähemmän he tulevat tarvitsemaan (kalliita) tukipalveluita. Jos nyt verrataan Turkuun mistä äidit ja lapset kotiutetaan nopeasti, on Salosta kotiin viemisiksi saadun tiedon määrä moninkertainen. Neuvolat työskentelevät jo nyt resurssiensa äärirajoilla, ja neuvolan vahva viesti onkin ettei heillä ole mitenkään mahdollisuutta hoitaa sitä lisätaakkaa, joka syntyy äitien nopeasta kotiuttamisesta.

Jätä kommentti