Rakkaudesta Saloon

Sekaisin Salosta -messuilla tapasin pariskunnan, joka oli muuttanut Saloon muualta. Heille Salossa oli kaikki hyvin ja palvelut pelasivat. Tämä oli ilahduttavaa kuulla.

Itse olin tovin tuota messupäivää ennen päättänyt, että kuntavaalien lehti-ilmoitukseni tekstiksi tulee: ”Minä rakastan Saloa. Rakastatko Sinä?” Ajatus syntyi siitä, että loppujen tässäkin kurjassa taloustilanteessa hyvin olevia asioita on huomattavasti enemmän kuin niitä huonoja.

Kypsyttelin pitkään oman ilmoitukseni sisältöä ja testasinkin ajatukseni muutamalla lähipiiriläisellä ennen kuin materiaali lehteen lähti. Palaute oli hyvää ja positiivista, koska lähestymistapa oli niin erilainen.

Ratkaisun tein, kun luin parin viikon takaista lehteä ja kaikki lupasivat laittaa kuntoon Salon talouden. Sen minäkin haluan tehdä, mutta haluan myös muistaa, että kaupungillamme on paljon annettavaa. Yksin ei kukaan laita kuntoon Salon taloutta. Keinot taloustasapainoon vaihtelevat ja faktatkin ovat joskus hukassa.

Tasapainottaminen ei ole hokkuspokkusta, vaan pitkäjänteistä työtä vaativaa, suunnitelmallista puurtamista. En pysty lupaamaan, että talous tulee kuntoon valtuustokaudessa. Se tuskin tulee. Tarvitaan pidempi aika, vaikka työtä onkin tehtävä koko ajan.

Rakkaus löysi tiensä myös vaalikorttiin. Siinä minä kehotan istumaan teekupposen ääreen ja kysyn, mikä on Salossa hyvin ja mitä vielä voisimme yhdessä parantaa. Kaikki ei aina ole kiinni miljoonista. Joskus hyvin pienellä saataisiin aikaan viihtyisämpi ja parempi kaupunki.

Ensi valtuustokausi tulee olemaan eräänlainen kipukohta kunnallisten palveluiden tuottamisessa. Salon SDP haluaa, että kunnan palvelut tuotetaan pääosin omana työnä. Kokoomus on jo nyt asettanut tavoitteekseen monituottajamallin käyttöönoton Salon kaupungissa. Tämä tarkoittaa, että keskustelu palveluiden yksityistämisestä tulee kiihtymään.

Lisäpaineen keskusteluun tulee tuomaan taloustilanne ja henkilöstösäästöjen vaatiminen. Mikäli neuvottelutulokset ovat yhtä laihat kuin kuluvana vuonna, olen varma siitä, että erityisesti peruspalvelutuotannon tukipalvelut siivous-, kiinteistönhoito ja ruokapalvelut tulevat olemaan oikeiston luupin alla ulkoistamiselle. Niiden ulkoistamista on väläytelty aika ajoin jo aiemminkin.

Monet palveluitaan yksityistäneet kunnat ovat sittemmin tulleet lopputulokseen, jossa palveluita on uudelleen alettu tuottaa kunnan omana työnä. Joko työn laatu tai kustannukset ovat olleet pielessä. Joskus molemmat. Ulkoistetustakin työstä kuntaan jäävät olemaan hallintokustannukset, sillä jonkun pitää toiminnot kilpailuttaa ja valvoakin.

Minä puolustan kunnallisia palveluita. Ne ovat paitsi laadukkaita myös edullisia. Luen myös edellä mainitut tukipalvelut sellaisiksi peruspalveluiksi, joiden pitää kuulua kunnan omaan palvelutuotantoon. En vastusta päkäpäisenä ulkoistamista silloin, jos kustannushyöty on selkeästi esitettävissä, ja kun ulkoistaminen koskee jotain muuta kuin peruspalveluita.

Minä haluan olla seuraavassakin valtuustossa päättämässä. Haluan olla mukana – rakkaudesta Saloon.

 

 

Kommentit

Jätä kommentti