Salo tarvitsee laajaa yhteistyötä

Juhani Nummentalo kirjoittaa (SSS 5.8.2015) tarpeesta tiivistää Salon kaupungin yhteistyötä Turun kanssa. Varmasti kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että yhteistyöverkostoja tulee rakentaa ja pyrkiä vastaamaan haasteisiin mahdollisimman laajalla rintamalla.

Karvas kokemus on, että isoja päätöksiä tehtäessä pienempi osapuoli jää usein lehdelle soittelemaan. Tästä esimerkkinä mm. ammattikorkeakoulun Salon toimipisteen näivettäminen, jossa Salo on ollut täysin voimaton Turun halutessa tehdä päätöksensä. Vaikka taisteltu on, ei se ole auttanut.

Salon murheelliset uutiset tuntuvat vain jatkuvan ja jatkuvan. Pienet positiiviset valopilkut hukkuvat massiivisten negatiivisten uutisten alle. Ei ihme, että taistelutahto meinaa välillä jo loppua. Vaikka uusia työpaikkoja syntyy jatkuvasti, eivät ne ole millään pystyneet paikkaamaan tuhansien lähteneiden työpaikkojen vajetta. Viimeisimmästä uutisesta selviäminen vaatii panostuksia niin valtiolta, kaupungilta kuin Microsoftiltakin.

Kesän Microsoft uutisten jälkeen innokkaimmat riensivät jälleen vaatimaan kaupungin talouden tasapainotusta rankalla kädellä.  Kaupungin taloudessa tulee varmasti edelleen tehtäväksi korjausliikkeitä, mutta ensimmäisenä meidän on keskitettävä voimamme siihen, minne haluamme kaupunkia jatkossa kehittää. Kehittyvä kaupunki vaatii toimiakseen palvelut, on ketterä elämään muutoksessa ja osaa hyödyntää vahvuuksiaan. Esimerkiksi maatalouden roolista Salossa puhutaan hirvittävän vähän, vaikka olemme erittäin suuri maatalouskaupunki.

Ottaen huomioon Salon sijainnin ja maantieteellisen koon, luontaista olisi tehdä tiivistä yhteistyötä myös pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Tuo osa Suomea on edelleen kasvavaa ja Salo voisi tarjota hyvän mahdollisuuden asumiseen ja yritysten kotipaikaksi. Meillä on edelleen hyvälaatuiset kuntapalvelut, jotka ovat kilpailukykyiset muiden kuntien kanssa. Lisäksi viime vuosina on panostettu laajalti yritysten houkuttelemiseen eri yhteistyötahojen kanssa.

Salon on kokenut rakennemuutoksia aikaisemminkin ja niistä on aina selvitty. Nyt meneillään oleva muutos on varmasti historian vaikein, mutta minä uskon edelleen Salon selviämiseen.  Tämän eteen on vain meidän kaikkien tehtävä töitä.

Julkaistu Salon Seudun Sanomissa 7.8.2015

Kommentit

Jätä kommentti