Salon kaupunki ja ulkoistaminen

Päivän lehdessä oli juttu Salon kaupungin pääluottamusmiesten huolesta kaupungin palveluiden ulkoistamisesta. Pitkälti pääluottamusmiesten esittämät huolet ovat niitä, jotka itsekin jaan. En vastusta mitään ulkoistamista puhtaasti vain ideologian vuoksi, vaan yleensä päädyn vastustamaan niitä heikkojen kustannusvaikutusarviointien takia. Harvoin on ollut toteen näytettävissä, että varsinaista kustannussäästöä ulkoistamalla syntyy. Siitä olen kyllä eri mieltä, että toimintatapojen muuttaminen tarkoittaa aina ulkoistamissa. Kyllä sitä toimintatapoja voi muuttaa ihan omissakin palveluissa mm. digitalisaatiota hyödyntäen.

Tietoisesti isoja ulkoistamispäätöksiä on Salossa melko vähän: Taitoan taloushallintopalvelut, Pahkavuoren ryhmäkodin tilalle hankittavat paikat ja muutama vakanssi kiinteistöhuollossa nyt äkkiseltään tulevat mieleen. Tietohallinnon ulkoistaminen saatiin kaupunginhallituksessa lievennettyä, sillä sitäkin haluttiin suuremmalla rytinällä pois omista käsistä. Omaa palvelutuotantoa on vahvistettu uuden lastensuojeluyksikön voimin sekä siirretty mm. mielenterveyskuntoutujia kaupungin palveluiden piiriin.

Taitoan taloushallintopalveluista ei ole saatu siirron jälkeen mitään laskelmia siitä, missä kustannusten kehitys menee. Jotain tietysti voidaan sanoa siitä, että budjetti ei taloushallinon osalta ole ainakaan räjähtäväsi kasvanut. Sen sijaan olen kuullut useasta suusta, että asiointi mm. palkanlaskennan kanssa vaikeutui muutoksen myötä. SDP vastusti tätä ulkoistusta valtuustossa.

Sote-palveluissa ulkoistukset ovat sitten kinkkisempi juttu. Mielestäni painopisteen tulee edelleen olla kunnan omassa tuotannossa ja sitä tukemaan voidaan käyttää ostopalvelupaikkoja. Pahkavuoren ryhmäkodista oli tulossa uusi ikiliikkuja kaupungin päätöksenteossa ja mielestäni oli jo inhimillistä saada asia päätökseen ja vanhuksille asianmukaiset tilat. Tämä päätös oli meille sosialidemokraateille ideologisesti vaikea, mutta olimme sen valmiit hyväksymään valtuuston linjausten mukaisena. Sen sijaan syksyn aikana täysin puskista tullut esitys siitä, että Perniön vuodeosaston paikat korvattaisiin tehostetun palveluasumisen ostopaikoilla, ei enää meille käy. Tätä varten sosiaali- ja terveyslautakunnassa esitimme oman yksikön rakentamista. Tälle yksikölle varattiin ensi vuodelle suunnittelurahat. Mikäli kaupunginjohtaja vetää esitykselle punaiset ruksit, tulemme sitä esittämään uudelleen hallituksessa ja valtuustossa.

Henkilöstöjaostossa on käsitelty paria kiinteistöhuollon vakanssin lakkauttamista, missä yhteydessä niiden toimialueet päätettiin kilpailuttaa. Silloin omani(ja käsittääkseni myös jaoston) ajatus oli se, että näistä saataisiin sitten vertailukohtaa tulevaisuuteen. Tietoa ulkoistuksen kokemuksista ei vielä ole. Ulkoistaminen saattaa olla järkevää tilanteissa, joissa kaupungilla ei ole tarjota koko päivästä työtä samalta alueelta. Otetaan esimerkiksi vaikka alue, jossa kaupungilla olisi tarve viiden tunnin päivittäiselle työlle, mutta koko päiväisen työn saamiseksi pitäisi siirtyä kymmeniä kilometreja toiseen taajamaan tekemään loput työpäivästä. En tiedä, kuinka tehokasta ja mielekästä, jos työntekijä sattuu vielä asumaan siellä viiden tunnin alueella. Samaan aikaan alueella saattaa toimia yrittäjä, joka voisi palkata yhden lisätyöntekijän tuon viiden tunnin voimin ja loput töistä tulisivat muista kohteista.

Sitten viimeisenä nämä ravitsemispalvelut. Sain Kukonkallion ruokahuollon siirtymisestä viestin ja olin hieman hämilläni. Muistan kyllä asiasta keskustelleeni silloin, kun kaupunki halusi itselleen aluesairaalan keittiötä. Keittiö meni kuitenkin Arkea Oy:lle(omistajana mm. Turku), enkä tämän jälkeen ole kuullut edes puhuttavan moisesta siirrosta. Pääluottamusmiesten kysymys siitä, missä päätös on tehty on aivan aiheellinen.

Arkea on muutenkin nyt kuuma peruna Salon kaupungissa. Hyvin nopealla aikataululla on lähdetty valmistelemaan ruokahuollon mahdollista siirtoa yhtiölle. Tästä selvitystyöstä olen varsin tietoinen, eikä minulla ole mitään selvittämisiä vastaan. Ikinä. Nyt on kuitenkin tärkeä tiedostaa, että asiasta ei ole mitään päätöksiä, eikä tämä ulkoistus tule kaupungissa olemaan mikään läpihuutojuttu. Tiedän, että oikealla ollaan riemuissaan yhtiön lupailemista säästöistä. Huomionarvoista on se, ettei tämä meiltä keskuskeittiön investointitarvetta minnekään poista. Arkea tulee vuokralle valmiisiin tiloihin, eikä takuulla rakenna mitään itse. Läheltä seuranneena, tiedän, että ravisemispalveluiden prosesseja on hiottu hyvinkin sujuviksi ja myös henkilöstöä on vähentynyt viime vuosien aikana. Siellä, jos jossain on tehty kehitystyötä oman palvelun kanssa.

Koskien kaikkia henkilöstön vähentämispäätöksiä, tulee punaisena lankana olla aitojen kustannussäästöjen syntyminen. Ei ole aitoa säästöä, jos henkilöstömenoista säästetään ja samalla ostopalvelut kasvavat vastaavalla summalla. Piilossa tapahtuvaa ulkoistamista ei saisi missään nimessä tapahtua. Mikäli näin on käynyt, teknisen lautakunnan pitää asiaa tutkia ja moiset vuodot tilkitä.

Sitten tullaan lopulta taas siihen luottamukseen. Jos minä kysyn vaikka kaupunkikehityspäälliköltä, vaikuttaako kirvesmiehen vakanssin lakkauttaminen ostopalveluiden tarpeeseen lisäävästi ja saan kieltävän vastauksen, pitäisikö minun heti epäillä vilunkia vai luottaa siihen, että minulle puhutaan totta.

ps. Ojennuskin oikealle on onnettomuudeksi oikeudenmukaisuudelle

 

Kommentit

Jätä kommentti