Salon talousarviokäsittelyn ensimmäinen erä

Salon kaupunginhallitus käsitteli maanantaina 2.11 kaupungin strategiaa ja tuloskorttiaan, eilen tiistaina nuijittiin äänestysten jälkeen kasaan hallituksen budjettiesitys kaupunginvaltuustolle. Hurja ideologinen ristiriita on tullut melkoiseksi kuiluksi päättäjien välille löytää enää juuri mistään asioista kompormissia. Nostan esiin muutaman pienemmän täkyn tämän viikon käsittelyistä.

  1. Tuloskortin kirjaus siitä, että yksityiset palveluntuottajat nostettiin kolmannen sektorin rinnalle kohdassa, jossa näiden osuutta halutaan kasvattaa on porvareilta valtakunnallista linjaa noudattava esitys, joka meni läpi äänin 8-5. Emme halunneet tätä kirjausta yksityisistä valtuustotason tuloskorttiin, koska emme usko talouden oikenemiseen sillä, että palvelut siirtyvät yksityisille hoidettavaksi.
  2. Vanhuspalveluiden hoitajamitoitukseen esitimme lisämäärärahaa, koska uskomme tällä olevan merkitystä sille, että työn kuormittavuus vähenisi ja näin ollen työssäjaksaminen paranisi. Tämä säästäisi mahdollisesti myös euroja sairauspoissaoloissa. Eilisen jälkeen minulla ei ole epäilystäkään, etteikö kaupunginhallituksen pataseista(kokoomus, keskusta ja puolet persuista) olisi valmis myös laskemaan mitoitusta, mikäli maan hallitus tulee suositusta laskemaan.
  3. Sopimuksen rikkominen vanhusten tehostetun palveluasumisen rakennukseen liittyen. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa tehtiin sopimus, jossa Pahkavuoren ryhmäkodin korvaavat paikat ostettiin Esperiltä, mikäli oman rakennuksen tekemiseen sitoudutaan. Tässä pataseiska veti maton alta niin että humahti. Mielenkiintoisen asiasta tekee, että kokoomuksesta sotessa istuu valtuustoryhmän puheenjohtaja. Minä mietin nyt, että kannattaako tälläisia sopimuksia ylipäänsä tehtä.
  4. Perniön päivähoitoratkaisussa venkoilu on omaa luokkaansa. Eilen vielä investoinnin perusteluihin lisättiin, että asiassa pitää tutkia muitakin vaihtoehtoja kuin oman päiväkodin rakentaminen. Mahtaako tästä tulla ikuna valmista.
  5. Liikuntapaikkamaksujen käyttöönotto aikuisten liikunnassa. Pataseiskalle on ilmeisen ongelmallista, että Salossa on kaksi mestaruustason palloilujoukkuetta, jotka saavat treenata kaupungin saleissa maksutta. 100 000 euroa on ensi vuoden tavoitteena näistä maksuista. Odotan sitäkin himmeliä, joka näiden maksujen ympärille joudutaan rakentamaan. Maksuttomuus on asia, josta Salon pitäisi olla ylpeä. Itselleni ei kyllä ollenkaan avautunut logiikka, jossa liikuntapaikkamaksut jotenkin kannustaisivat liikkumaan. Kyllä vaikutus taitaa tässä taloustilanteessa olla päin vastainen.

Edellä olevat tehtiin kaikki 7-6 äänestyspäätöksen jälkeen.  Allekirjoittaneen, Piia Keto-ojan ja Simo Paassillan demariryhmän lisäksi Vasemmistoliiton Marja Ruokinen, Vihreiden Eeva Koskinen ja Mikko Lundén(ps) olivat kokouksissa altavastaajina Asioihin palataan vielä valtuustossa.

Porvarillista enemmistöä vaivaa nyt sellainen yksityistämisen kiima, että heikompaa hirvittää. Koulut kiinni, työhyvinvointi roskakoriin ja yritykset pyörittämään kuntaa. Sillähän se talous varmasti oikenee.

ps. Yön pimeinä tunteina pohdin, että kuka haluaa muuttaa Saloon, jolla on jättimäiset opetusryhmät ja päiväkodit pullistelevat lakkauttamisten seurauksena. Eräs viisas vanhempi mies totesi kerran kokouksessamme:”Eivätkö nämä päättäjät enää usko Salon koskaan nousevan?” Tämä mies oli Reijo Lindqvist. Minä pohdin nyt samaa.

Kommentit

Jätä kommentti