Solidaarisuuden irvikuva

Salon kaupunki lomauttaa 2000 työntekijää kaupunginhallituksen äänestyspäätöksellä 7-6. Lomautuksia kannattivat Kokoomuksen Viitanen, Punta ja Friberg, Keskustan Huittinen, Honkanen ja Lehti sekä perus-Äyräväinen. Vastaan äänetivät SDP:n ryhmän lisäksi Vihreät, Vasemmistoliitto sekä perussuomalainen Lundén.

”Epärealistista, epärealistista”, huutavat oikeiston suut. Silti heillä itsellään ei ole halua tai kykyä esittää minkäänlaisia vaihtoehtoja. Takki kääntyy, kun kunnallisvaalit on käyty. Toteuttavat kuulemma valtuuston tahtoa, kun lomauttavat. 3,5 miljoonan edestä valtuuston tahdon yli kuitenkin voivat kävellä, kun lomautuksilla kuitenkin vain haetaan puolta päätetystä seitsemästä miljoonasta. Olenko se vain minä vai ontuuko tässä nyt joku logiikka?

Lomautuksia kannattaneiden tiedottaminen on ala-arvoisuudessaan uusi ennätys. En olisi ikuna uskonut, että keskustalaiset lähtevät nostamaan tikun nokkaan entistä valtuuston puheenjohtajaa Katja Taimelaa. Kokoomuksesta nyt voin uskoa mitä tahansa, tosin kaupunginhallituksen uuden puheenjohtajan kohdilta tämä kyllä hieman yllätti. Sanalla sanoen ällöttävää!

On tietysti ymmärrettävää, että tämäkin yritetään kääntää meidän demareiden syyksi, jos itse ei pysty päätöksen kanssa elämään. Uutinen: tätä on turha vierittää meidän syyksi, kun itse istuitte kaikkien päätöksenteon avainten päällä. Käytitte avaimen lomautuksiin, ette niiden torjumiseen. Koomisinta on, että päätöksen tehtyänne olette heti huutamassa henkilöstöä talkoisiin. Ehkä syynä olikin se, että vaihtoehtoinen esitys tuli demareiden,vihreiden ja vasemmistolaisten suulla ja olisi ollut poliittisesti hankalaa asettua sen taakse.

Lomautukset alkavat 1.6. Tämä tarkoittaa, että kesälomat tehdään ilman sijaisia. Lomien päälle vielä lomautukset. Lisäksi jo tälle vuodelle oli kertynyt noin 20 000 pitämätöntä lomapäivää enemmän kuin normaalisti vuoden vaihtuessa. Tältä vuodelta pitämättömiä päiviä tullee todennäköisesti enemmän ja määrä siis vain lisääntyy.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Lomat on pidettävä ennemmin tai myöhemmin. Tämän vuoden lomautukset sekoittavat lopullisesti myös ensi vuoden 2014 palvelutuotannon, kun henkilöstö pitää pois kertyneitä lomiaan. Lisäksi tästä aiheutuu lisääntyneitä sijaiskustannuksia, mikäli ei ensi vuottakin mennä lomautuksen kaltaisessa tilassa ilman sijaisia.

Vaihtoehtomme torpattiin epärealistisena. Palataanpa eilen tehdyn päätöksen realistisuuteen. Lomautuksilla haetaan siis 3,5 miljoonan euron säästöjä. Realistinen odotus on korkeintaan kahden miljoonan säästö, sillä lomautukset vaikuttavat heikentävästi kaupungin tulopohjaan sekä maksujen että verotulojen muodossa. Lisäksi työllistämistoimet tyssäävät, Kelan sakkomaksut kasvavat ja toimeentulotukimenot nousevat. Toinen puoli seitsemästä miljoonasta on edelleen päättämättä ja kukaan ei kanna huolta siitä, miten tuon listan hyväksymisen kanssa käy. Again, olenko se vain minä vai ontuuko tässä nyt jonkun muun toiminta?

Puhumattakaan siitä inhimillisestä näkökulmasta, kun pieniä lapsia kuskataan taas varahoitopaikasta toiseen. Ei välttämättä tuttuja hoitajia, eikä tuttuja kavereita. Ruokapalveluiden ja laitoshuollon henkilökunta on jo nyt vedetty minimiin ja he joutuvat nyt hoitamaan koko rumban ilman sijaisia. Viime vuoden lomautukset toimivat tsemppihengellä ja solidaarisuudesta toisia työntekijöitä kohtaan. Montakohan viikkoa solidaarisuutta työnantajalla on lupa odottaa?

Lisäksi on todettava, että kaupunginhallituksen enemmistön on turha käyttää tänä vuonna puheenvuoroja siitä, miten harmillista on, että palvelut kärsivät. Niiden kuuluukin kärsiä, jos niitä tuottavat kädet eivät ole töissä. Pelkistä lomautusten vaikutusten arvoinneista oli luettavissa, mitä ne tekevät kaupugin palvelutuotannolle. Tosin toinen vaihtoehto on uskoa, että lomautusten vaikutuksia on liioiteltu niin kuin olemme monet kerrat virkamiesten suusta kuulleet.

Lopuksi haluan toivottaa voimia kaikille niille, joita lomautukset koskevat! Teimme voitavamme, mutta se ei tällä kertaa riittänyt.

Kommentit

Jätä kommentti