Sote-uudistus maalisuoralla

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esitteli eilen lausuntokierroksen jälkeen parannellun sote-uudistuksen paketin. Sote-ministeriryhmä on istunut pitkää päivää asiaa valmistelemassa ja ollaan päästy suunnilleen maalisuoran alkuun. Vielä on edessä lainsäädännön arviointineuvosto sekä eduskuntakäsittely perustuslakitarkasteluineen.

Pidän esitystä sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtämisestä suuremmille harteille perusteltuna ja välttämättömänä. Soten kustannuskasvua voidaan hillitä paremmalla integraatiolla ja sujuvammilla palveluketjuilla, mikä ei nykymallissa ole kovinkaan hyvin onnistunut. Lisäksi meneillään jatkuva kuntien ja sairaanhoitopiirin välinen kissanhännän veto siitä, kumman vika jyrkkä kustannuskasvu on.

Salon sosiaali- ja terveyslautakunta lähetti eteenpäin budjetin, joka livahtaa yli raamista noin 5 miljoonaa euroa. Siinä mittakaavassa vapaa-ajan lautakunnan päätös kirjastoauton säilyttämisestä on karkkirahoja. Pääosa soten kasvusta syntyy uusista työsuhteista. Lautakunta perustelee budjettiaan realistisuudella, mutta on samalla leikannut kahden miljoonan kakun erikoissairaanhoidosta. Yleensä erikoissairaanhoidon leikkaus on tarkoittanut lisäbudjettia viimeistään syyskuussa. Lisäksi meneillään on keskustelu valmiusmaksusta sairaanhoitopiirille, joka olisi Salon osalta miljoonan euron luokkaa.

Tällä hetkellä Salossa käydään keskustelua myös vanhuspalveluiden tulevaisuuden ratkaisuista. Sote-johtaja sanoo päivän lehdessä, etteivät salolaisten vanhainkodit kiinnosta aluehallinnon tulevia päättäjiä. Itse olen kyllä varsin skeptinen siihen, että vanhusten palveluasuminen olisi asia, jota mittavissa määrin kukaan lähtisi keskittämään maakuntakeskukseen. Vanhusten määrä kun ei ole vähemässä, joten paikkoja tarvitaan ympäri Suomen enenevissä määrin.

Sen sijaan meidän on toki mietittävä ennen uudistuksen voimaantuloa, mitä ratkaisuita kaupungin kannattaa tehdä, ja millaisia riskejä meillä on olemassa. Sote-lautakunnan esityksessä Saloon alettaisiin valmistella vuokratiloina toteutettavaa kehitysvammahuollon ja vanhuspalveluiden yhteistä asumispalveluyksikköä. Itse näen, että tämä on oikea ensimmäinen askel vanhuspalveluiden tulevan paikkamäärän ratkomisessa. Kaupunginhallitus istuu asiassa alas iltakoulun merkeissä ensi viikolla 21.10.

Oikeastaan Salon sote-lautakunnan tämän vuoden budjettiesitys on varsin hyvä todiste siitä, miksi sote-uudistus on vihdoin tarpeen saada maaliin. Koko päätösvallan tuominen samoihin käsiin on välttämätöntä sekä palveluiden kehittämisen että talouden kestävyyden kannalta. Toivon sydämestäni, että uudistus etenee tällä kertaa maaliin.

Kommentit

Jätä kommentti