Talousarvio ei ole läpihuutojuttu

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Annika Viitanen kirjoittaa (SSS 18.10) talousarvioesityksen mittaavan päättäjien vastuunkantoa. Minua kummastuttaa kovasti, miten vastuunkatoa mitataan kirjoituksen mukaan ainoastaan kykynä leikata. Leikkaukset tosin verhotaan kauniisiin puheisiin rakenteiden ja toimintatapojen uudistamisesta.

En ole enää aikoihin kuullut, että yksikään luottamushenkilö väheksyisi kaupungin talouden tilaa. Varmasti ymmärrys talouden reunaehdoista on olemassa meillä ihan kaikilla valtuuston valituilla. Eri mieltä sitten voidaan olla siitä, pelastetaanko tämän kaupungin talous leikkaamalla palvelut hengiltä.

Rakenteellisia uudistuksia on Salossa tehty paljon: on supistettu kouluverkkoa, muutettu vanhuspalveluiden rakennetta pois laitospainotteisuudesta, panostettu ennaltaehkäisyyn, vähennetty hallintoa jne. Kuitenkin usein törmäämme siihen, että rakenteelliset uudistukset eivät ole tuoneet niitä säästöjä kuin on päätöksen hetkellä ollut tavoitteena. Tämä on johtanut lisäleikkausten tarpeeseen.

Minulle vaikeinta on hyväksyä sitä, että taloustilannetta käytetään astinlautana kaupungin palveluiden ulkoistamiselle. Sillä näin se on. Rakenteelliset uudistukset ja uudet toimintatavat tarkoittavat ainakin osassa palveluita halua ulkoistaa ne kokonaan. Vielä toistaiseksi minulle ei ole kukaan kyennyt aukottomasti todistamaan kaupungin palveluiden kalleutta suhteessa yksityiseen. En siis varauksetta usko ulkoistamisten tuomiin säästöihin.

Syksyn mittaan monissa puheissa on tuotu esiin yhteistyön ja yhteen hiileen puhaltamisen tärkeys. Kukapa ei näitä jaloja tavoitteita kannattaisi. Ongelmaksi muodostuukin se, että yhteistyö on poliittiselle oikeistolle tärkeää silloin, kun vasemmistopuolueet ovat heidän kanssaan samaa mieltä. Jos näin ei ole, leimataan toinen laita vastuuttomiksi ja yhteisistä tavoitteista piittaamattomaksi. Tästä meitä muistetaan aika ajoin opettaa julkisestikin.

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys julkaistaan keskiviikkona. Läpihuutojuttu se tuskin tulee olemaan. Pitkin vuotta ovat poliittiset linjaerot alkaneet näkyä ja tuskin talousarvion käsittely tekee tästä poikkeusta.

Salon poliittisesta syksystä tulee mielenkiintoinen.

Julkaistu SSS 20.10.2015

Kommentit

Jätä kommentti