Taloushaasteita ja tulevaisuuskuvia

Salon kaupunginvaltuusto sai eilen nuijittua kouluverkkopäätöksen. Kaksi kylää saa pitää koulunsa, mutta kahtaalta ne lakkaavat. Itse olisin ollut valmis radikaalipaan verkkoleikkaukseen, mutta lisäkseni tähän oli valmis vain noin kolmannes valtuustosta. Valtuuston ilmapiiri oli hyvin kummallinen ja johan siellä julistettiin toiset lapsiystävällisemmaksi kuin toiset.

Minusta kyse on ennemminkin näkemyserosta siinä, voidaanko nykyisellä palveluverkolla vastata tulevaisuuden tuomiin muutoksiin, taata kaikille lapsille tasa-arvoiset puitteet niin opetuksen kuin tilojenkin osalta. Itse arvostan ilmeisesti eri asioita kuin muut. Sen uskallan näin äitinä sanoa, että kukaan ei kaipaa oppilashuoltoa tai erityisopetusta ennen kuin sen tarve osuu omalle perheelle. Silloin oppii arvostamaan sitä, miten hyvin nämä palvelut toimivat.

Kaupunginjohtajan hallitukselle tekemä esitys olisi tälle vuodelle tarkoittanut rapian 400 000 euron säästöjä. Valtuuston päätös on tasan nolla. Talouden kannalta olemme siis täysin lähtöpisteessä. Kaupunginhallituksen seuraava iltakoulu keskittyykin nyt siis taloustilanteen ympärille. Vaikka eilinen päätös on vienyt hieman motivaation tehdä ylipäänsä mitään tasapainoitustoimia, kaupunginhallitus kantaa lopulta vastuuta taloudesta. Toivottavasti tämä on myös enemmistölle kirkasta. Tähän mennessä tuntumani on, että se on kirkasta vain pienelle vähemmistölle.

Eilisessä kokouksessa sain moitteita tunnin junan kannattamisesta sekä jätevoimalasta. Junasta kuittailun vielä ymmärrän, mutta sitä en, että joku viitsii arvostella Salon kaikkien aikojen suurinta investointia, joka lopulta on myös salolaisen veronmaksajan etu. Sekä jätehuollon että kaukolämmön asiakaat tulevat tästä hyötymään. Junaan liittyvät perusteluni olen avannut jo aikaa sitten ja palaan varmasti asiaan, kun hankeyhtiöön liittyvät asiat tarkentuvat ja olen ehtinyt lukea paperit. Ilman eteenpäin katsovaa elinkeinopolitiikkaa ei kaupunki voi kehittyä mihinkään. On siis kummallista, että joku ajattelee Salon voivan vaan käpertyä omaan kuoreensa tekemättä mitään.

Kaikesta väännöstä huolimatta minä jaksan uskoa siihen, että Salosta löytyy edelleen myös sellainen porukka, joka on huolissaan tämän kaupungin selviämisestä pitkällä tähtäimellä.

Kommentit

Jätä kommentti