Tappion pakotie

Salon kaupungin päätöksenteossa koettiin tänään melko harvinainen näytelmä, kun kaupunginhallitus yksimielisesti poisti valtuuston listalta esityksensä liittyen Teijon, Hajalan ja Pajulan koulujen lakkauttamiseen. Päätös takasi myös kouluille työrauhan ainakin tämän valtuustokauden ajaksi. Hyvä päätös, mutta prosessina tästä ei voi kyllä hyvää arvosanaa antaa.

Kaupunginhallitus perusteli asiaa muuttuneilla olosuhteilla ja eläneillä taloudellisilla perusteilla. Ainoa minun tiedossani olevan muuttuva olosuhde on Piihotelliin avattavan vastaanottokeskuksen perustaminen, joka saattaa johtaa oppilasmäärien lisääntymiseen keskustan kouluissa. Varmuutta keskukseen tulevista henkilöistä ei siis ole. Lapsia saattaa olla viisikymmentä tai nolla. Se selviää aikanaan.

Toisena perusteena esitetyt eläneet ja vaihtelevat perusteet säästölaskelmissa ovat minulle edelleen hämärän peitossa. Yritin näitä kaupunginhallituksen kokouksessa tiedustella, mutta kukaan ei osannut yksityiskohtaisesti kertoa asian sisällöstä yhtään mitään. Kuljetuskustannukset mainittiin yhtenä muuttujana, mutta tästäkään ei tarkempaa tietoa ole pyynnöstäni huolimatta kootuusti intraan toimitettu(tilanne 16.11.2015 klo 21.31). Kyselin hallituksessa, että emme kai me linjauksia tee mielipidekirjoitusten ja mutujen pohjalta, vaan meillä on tarpeelliset tiedot asiasta olemassa. En usko, että näitä muuttuneita tietoja on meille tulossa. Itse tiedän, että joitakin vaihtoehtolaskelmia on olemassa, mutta ne eivät minulle kerrotun mukaan ole kaupunginhallituksen esittelijänkään tiedossa.

Kaikkiaan minulle tuli tästä kouluverkkofarssista mieleen pataseiskan yhtäkkinen kehoitus perua lomautukset vuonna 2014. Oli huomattu, että iso virhe oli menty tekemään ja asiassa haettiin kunnollinen ulospääsy. Silloin asiat menivät täysin solmuun, kun hallituksen enemmistö ilmoitusluontoisena asiana kertoi ohjeistaneensa kaupunginjohtajaa luopumaan lomautuksista, tuomatta asiaa hallitukseen uudelleenkäsiteltäväksi.

Olisin toivonut, että asiasta oltaisiin valtuustossa voitu antaa mahdollisuus keskusteluun. Uskon, että joustolla tämäkin asia olisi voitu sallia, vaikka suoraan työjärjestyksessä se ei mahdollista olekaan. Minun toiveeni kuitattiin hallituksessa haluksi pitää vaalipuheita ja vähän populistiseksi höpöhöpöksi, joten asia jäi toteutumatta. Siitä en myöskään halunnut äänestää, sillä äänin 7-6 olisi ollut vielä nolompaa tuoda peruutusesitys valtuustoon.

Oma tulkintani tämän päivän tilanteesta on se, että taustalla kyti tieto siitä, että kaupunginhallituksen enemmistön(kok+kesk+äy) kanta tulee häviämään valtuustossa selkeämmin numeroin kuin Pajula keväällä säilytettiin. Soittokierrosta asiasta on tehty ennen tätä päivää ja SSS uutisoi myös SDP:n ryhmäpäätöksen käytännössä sinetöivän kouluille jatkon. Vastaanottokeskus ja epämääräiset olosuhdemuutokset tarjosivat muka kunniallisen poistumistien tappion karvaasta kalkista.

ps. Tänään valtuustossa tuli todistetuksi myös se, että selkävaivat ja päänsäryt paranevat kyllä, kun vain on hyvä esimies ja töissä hauskaa.

Kommentit

Jätä kommentti