Tiedote: Varhaiskasvatuksen leikkaukset eriarvoistavat lapsia

16491915516_06a957c5d1_z

Pääministeri Juha Sipilän hallitus haluaa rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta ja kasvattaa varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja.

– Päätökset ovat lyhytnäköisiä ja tulevat pitkällä aika välillä todella kalliiksi. OECD on laskenut, että varhaiskasvatukseen panostettava euro tulee takaisin seitsenkertaisena. Oikeuden rajaaminen 20 tuntiin viikossa eriarvoistaa lapsia riippuen vanhempien työ-, opiskelu- tai perhevapaatilanteesta. Oikeus varhaiskasvatukseen on erityisesti lapsen oikeus, summaa SDP:n puoluehallituksen jäsen Saija Karnisto-Toivonen.

– Rajaamisella on riskinä, että juuri ne lapset, jotka eniten hyötyisivät laadukkaasta kokopäiväisestä varhaiskasvatuksesta, eivät sen piiriin enää riittävissä määrin pääse. Pidän kohtuuttomana lasten leimaamista kotiolojen perusteella varhaiskasvatuksesta keskusteltaessa. Päätös tulee aivan varmasti lisäämään byrokratiaa, kun kunnissa arvotetaan, kenen lapsella on riittävät sosiaaliset perusteet täysipäiväseen varhaiskasvatukseen, pohtii Karnisto-Toivonen.

Esitys saattaa johtaa myös perustuslailliseen ongelmaan, kun osapäiväiset ja kokopäiväiset lapset ovat ryhmäkokojen suhteen eriarvoisessa asemassa. Osapäivähoidossa ryhmässä saattaa olla 39 lasta, kun kokopäivähoidossa määrä olisi 24.

– On kestämätöntä kasvattaa ryhmäkokoja nykyisestä, sillä jo nyt suuret ryhmäkoot aiheuttavat monissa lapsissa levottomuutta ja oireilua. Tätä laskua maksamme lisääntyneinä terveydenhuollon kustannuksina, toteaa Karnisto-Toivonen.

– Lopullisesti päivähoidon resursseista päätetään kuitenkin kunnissa. Tässä on tietysti Salon kaupungilla mahdollisuus olla inhimillisempi ja jättää ryhmäkoot nostamatta. Toivottavasti näin tapahtuukin, sanoo Karnisto-Toivonen.

– Kun päivähoidon leikkausten viereen lisätään vielä kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, niin hallituksen lupaamiin säästösummiin on vaikea uskoa. Aukioloaikojen vapauttaminen tulee vaikuttamaan myös vuoropäivähoidon kysyntään aivan varmasti, ennustaa Karnisto-Toivonen.

 

Kommentit

Jätä kommentti