Valtuusto lattiarättinä

Salon kaupunginhallitus päätti eilen äänin 7-6 lakkauttaa opetuksen tukipalveluiden esimiehen viran. Tämä tapahtui siitä huolimatta, että joulukuun kaupunginvaltuusto oli yksimielisesti päättänyt, että asiaa käsitellään lautakunnissa käyttösuunnitelman yhteydessä. Valtuuston linjaus perustui käytyyn keskusteluun koulukuraattorien ja -psykologien esimiehestä, joka tämä nyt lakkautetun vakanssin haltija on ollut. Valtuustossa olisimme äänestäneet vakanssin lakkauttamisesta, mutta suostuimme kompromissiin käyttösuunnitelmasta. Olisi jo pitänyt tietää paremmin, ettei näihin voi luottaa. Vakavasti pitää nyt ainakin harkita asian vaatimista valtuuston käsittelyyn.

Tukipalveluiden esimies päätettiin lakkauttaa edellisen lanu-päällikön esittelystä. Mielestäni jo tuolloin kyse oli pelkästään siitä, että Leena Liusvaaran tulo Saloon haluttiin estää keinolla millä hyvänsä. Tässä epäonnistuttiin ja Leena hypäsi nykyiseen tehtäväänsä elokuussa. Hyvin pian tuli selväksi, että kesäkuun valtuuston päätös oli tehty hyvin kevein perustein ja tukipalvelut tarvitsevat oman virkansa. Asiaa käsiteltiin opetuslautakunnassa lokakuun lopussa ja tuolloin päätettiin palata asiaan käyttösuunnitelmassa. Lautakunta oli etsinyt tilalle muita säästöjä.

Eilen yritimme yhdessä Vasemmiston, Vihreiden ja PerSujen Lundénin kanssa palauttaa asian valmisteluun lautakuntaan, sillä pari tuntia ennen kokousta meille lähetetyssä päätösesityksessä ei oltu mitenkään avattu päätöksen toista kohtaa: ”oikeuttaa opetuslautakunnan toteuttamaan sisäisin virkajärjestelyin yhdistelmävakanssin, jonka työpanoksesta puolet käytetään opetustehtäviin ja puolet oppilas- ja huoltajarajapinnassa toimimiseen ja muihin avustaviin hallintotehtäviin.” Tällainen vakanssin valmistelu on vähintäänkin kummallista, sillä siihen liittyy mm. työnvaativuuden arviointi sekä palkkauksen määrittäminen. Lisäksi taustalla oli sekä valtuuston joulukuinen että lautakunnan lokakuinen samansuuntainen linjaus käyttösuunnitelmasta. Asiassa ei myöskään oltu riittävissä määrin kuultu lasten ja nuorten palveluiden päällikköä, jos ollenkaan. Kun asia ei palautunut, äänestimme toistamiseen asiasta ja äänin 7-6 virka lakkasi. Opetuslautakunnalle jäi nyt mahdollisuus tämän yhdistelmävakanssin luomiseen, mutta asia on tuotava vielä mm. henkilöstöjaostoon palkkauksen vahvistamista varten.

Koko prosessi on ollut alusta saakka halua päästä eroon Liusvaarasta. Tätä ovat ajaneet ennen muuta apulaiskaupunginjohtaja ja kaupunginjohtaja, jotka kärsivät viranhaltijaa valitessa tappion. Hallituksen enemmistö valitsi toisen ehdokkaan kuin heillä oli. Onko pätevä ja sanavalmis nainen uhka? Keskusta on soittanut samaa viulua viranhaltijoiden kanssa alusta saakka, mutta Kokoomuksen hallitusryhmän käytös minua eniten nyt ihmetyttää. Näyttää siltä, eikä tarvitse katsoa edes kovin läheltä, että egot ja henkilöristiriidat johtavat päätöksiin, joita tehdään vain toista kiusatakseen. Yksikään poliitikko ei voi silmät kirkkaina seistä väittämässä, etteikö tämä sisäinen ristiriita näy kaikkialla päätöksenteossa. SSS pääkirjoitus osui tässä naulan kantaan.

ps. Opetuspäällikkö eli nykyinen opetuksen tukipalveluiden esimies on muuten virka, joka on perustettu porvariäänin uuden Salon aikana. Silloin henkilö tarvittiin välttämättä tukemaan toimialajohtajan ja kahden opetustoimenjohtajan työtä. Nyt hallintoon jää yksi vakanssi ja ehkä säälistä se puolikas, jos nyt siihenkään sanaan enää voi luottaa.

pps. Kiireessä on jäänyt uutisoimatta, että meilläkin työvaliokunta. Sen muodostamista edellyttävät jo järjestön säännötkin.

 

Kommentit

Jätä kommentti