Voitolla yöhön?

Yleensä, kun ollaan isojen päätösten äärellä, poliittinen kenttä on kuolemanhiljainen. Sen jälkeen aktivoituvat asian vastustajat erilaisilla foorumeilla. Ne, jotka ovat päättäneet vastustaa, vaikka hankkeista tulisi mitä tahansa lisätietoa. Enemmistö on edelleen hiljaa, koska he odottavat lisätietoja päätöksenteon tueksi. Tällä hetkellä Salon päätöksenteon iso kysymys on Osaamiskeskus.

Viime päivinä olemme saaneet lukea useammakin vastustavan kirjoituksen, joissa neuvoja osaamiskeskuksen suhteen on sadellut. Milloin sitä halutaan perustettavaksi omiin tiloihin, milloin ei ollenkaan. Nämä kirjoitukset ovat myös täynnä asiavirheitä  mm. kiinteistön kauppahinnan suhteen, sillä tätä tietoa meillä ei vain tällä hetkellä ole.

Osaamiskeskus on myös helppo tapa ottaa muutama poliittinen piste silloin, kun kansalaiskeskustelu on täysin hankkeen vastainen. Riskialtista hanketta on helpompi vastustaa kuin kannattaa. Riskianalyysi onkin tarpeen tehdä hankkeen osalta valtuustokäsittelyä varten. On oltava tiedossa hankkeeseen sisältyvät todelliset riskit ennen nuijan kopahtamista pöytään.

Huomisessa kaupunginhallituksen kokouksessa ei tarvitse ottaa Osaamiskeskukseen oikeastaan mitään kantaa. Hankeesta ei ole saatavilla kaikkea sitä tietoa, joka tarvitaan päätöksenteon tueksi. Ei ole mahdollista, että määrärahavaraus tehdään avoimella valtakirjalla tai ehdollisena. Käytin tästä asiasta melko tiukan puheenvuoron kaupunginhallituksessa. Kaupunginjohtaja Rantakokko on kuullut päättäjien tahtoa herkällä korvalla ja päättänyt vetää määrärahaesityksen pois talousarviosta. Hän tietää itsekin, että hankkeen läpiviemiseen tarvitaan laaja poliittinen yhteisymmärrys ja näillä taustatiedoilla sen löytyminen ei ole mahdollista.

Itselleni asiassa merkittävin kysymys on Tabermannia mukaillen siinä, paljon rohkeutta Salo jättää käyttämättä. Hanke voi onnistua tai se voi epäonnistua. Jos emme edes yritä, niin emme toki voi hävitä, mutta voimmeko voittaakaan?

Kommentit

Jätä kommentti