Saija Karnisto-Toivonen

Blogi

Salo, Microsoft ja tulevaisuus

Eilinen päivä oli Salolle jälleen synkkä, kun Microsoft ilmoitti Salon toimintojen alasajosta. En tunne enää yhtäkään ihmistä, joka aidosti olisi luottanut yrityksen pysymiseen kaupungissamme, mutta ilmoituksen nopeus suhteessa vuoden takaisiin kaunopuheisiin yllätti kyllä varmasti kyynisimmätkin ajattelijat. Kun globaali pörssiyhtiö päättää lakkauttaa tehtaansa, on Salon kaupungin johto voimaton.

Eilinen ilmoitus on monelle perheelle iso tragedia ja ajatukseni ovat heidän puolellaan. Microsoftin on kannettava vastuunsa ja autettava ihmisiä uusille urapoluille. Tämän se on onneksi jo luvannut yhteistyössä paikkaillisten toimijoiden sekä valtion kanssa tehdä. Osalle varmasti löytyy korvaavia töitä muista kaupungeista, mutta kaikille tuskin näin käy. Siksi on tärkeää, että Salon väelle löytyy tukiverkkoja.

Maan hallitus lupasi syyskuussa lisäbudjettia, jossa Salon seutu tulee saamaan rakennemuutokseensa rahaa. Lisäksi hakemus Euroopan globalisaatiorahastolle on valmisteilla. Rakennemuutosrahojen lisäksi toivon hartaasti lisää työllistämismäärärahoja, sillä muutoin tilanne räjähtää kaupungissa käsiin. Täällä niitä olisi kyllä tarvittu jo kesäkuussa hyväksytyssä lisätalousarviossa, sillä pitkäaikaistyöttömyyden lisääntyminen on päätä huimaavaa. Mutta toivottavasti edes syyskuussa.

Salo kaupunkina on hiljalleen lähtenyt toipumaan aikaisemmista iskuista. Tämä ilmoitus tulee hidastamaan toipumista, mutta en vielä ole valmis heittämään kirvestä kaivoon. Kaupunki joutuu Microsoftin ilmoitusten myötä varmaan lisäsopeutusten tielle, mutta odotan tässä kyllä apuja myös normipurkujen kautta. Olemme vuosia eläneet jonkinmoisessa kriisitaloudessa, jossa lyhytjännitteistä juustohöyläpolitiikkaa on jouduttu tekemään. Toivottavasti tämä ei johda uudelleen moiseen toimintaan. Pitkäjänteistä, tulevaisuuteen katsovaa asennetta kaivataan enemmän kuin koskaan.

Tiina Vainio kirjoitti eilen hyvän kirjoituksen aiheesta. Minä uskon edelleen siihen, että Salo selviää kriisistään. Meillä on täällä loistavat puitteet ottaa vastaan uusia yrityksiä, tarjolla verkostoja, asuntoja sekä edelleen hyvät kuntapalvelut. On vain käärittävä hihat ja ryhdyttävä hommiin. Uskon, että kaikkien valmius on noussut jälleen uudelle asteelle.